Despre proiect

Descriere generală

Proiectul ABC-ul educației tinerilor în relație cu natura și mediul înconjurător este inițiat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății și are ca parteneri Liceul Tehnologic „Horea” Marghita și Asociația de Implicare a Comunității în Investiții pentru Viitor. Finanțat prin Programul Educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului, desfășurat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu, proiectul are o durată de implementare de 18 luni și cuprinde următoarele activități:

  1. Protejarea activă a naturii și mediului înconjurător – educăm & conștientizăm împreună publicul! (cercuri educative, ateliere și dezbateri)
  2. Călătorie în jurul lumii pentru sănătatea naturii și mediului înconjurător (ateliere interactive despre impactul industrializării)
  3. Mai aproape de natură (crearea unui ecosistem adoptat în curtea școlii)
  4. Desfășurarea atelierelor outdoor (tabere și excursii în Arealul Natural Pădurea Neagră și Rezervația Naturală „Pârâul Peța”)
  5. Managementul tehnico-financiar al proiectului și derularea achizițiilor – management general al proiectului
  6. Realizarea metodologiei & instrumentelor
  7. Activitate aferentă categoriei de cheltuieli indirecte

Suma de finanțare pentru proiect este de 498.827,25 Lei.

Echipa

Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS) este o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată în decembrie 2000. La început, activitatea organizației s-a concentrat pe cercetare în domeniul sănătății și campanii de informare și educare pentru promovarea sănătății în rândul populației. Din anul 2007, asociația s-a dezvoltat, iar proiectele s-au extins către alte domenii – educație, migrație și social. Aceste aspecte au condus la creșterea capacității de management de proiect și financiar, care a mers în paralel cu dezvoltarea capacității de implementare a proiectelor. Ariile de expertiză s-au diversificat pe parcurs și includ: cercetare, asistență tehnică, consultanță, informare-comunicare, management de proiect și formare. În anul 2012, în cadrul ARPS a fost înființat Centrul de Cercetare și Documentare în Domeniul Integrării Imigranților (www.cdcdi.ro), în cadrul căruia se desfășoară proiectele de migrație. În anul 2015, alături de alte organizații, ARPS a fondat RoHealth – Clusterul pentru sănătate (www.rohealth.ro), care urmărește să genereze competitivitate și inovare în domeniul sănătății prin cercetare și să promoveze cooperarea între companii, organizații, universități și entități publice la nivel național.


Liceul Tehnologic „Horea” Marghita din județul Bihor a avut inițial profil agricol, luând ființă în 1961 sub denumirea de Școala profesională de mecanici agricoli. În 1976 se înființează primele clase de liceu, astfel că, în anii următori, numărul elevilor a crescut de la 400 la 630. În perioada 1988-1989 sunt organizate două clase de şcoală profesională pentru fete, cu specializările Horticultură şi Agronomie. Pe 1 septembrie 1990, școala profesională se transformă în Grup Școlar Agricol. Patru ani mai târziu, denumirea liceului se schimbă în Grup Școlar Agricol „Horea”. Din anul 2000 şcoala trece printr-o perioadă de transformare, diversificându-şi profilurile. Apar noi specializări: tehnician pentru protecţia mediului, tehnician pentru alimentaţie publică şi turism, tehnician pentru operaţii financiare şi comerciale, tehnician pentru controlul calităţii produselor alimentare, tehnician mecatronist, biologie-chimie, tehnician în administraţie publică, mecanic motoare termice, mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, electromecanic pentru aparate electrocasnice. În anul 2012, denumirea unității se schimbă din nou, devenind Liceul Tehnologic „Horea” Marghita şi, o dată cu anul 2015, în urma evaluării ARACIP, în cadrul şcolii au fost autorizate să funcţioneze noi specializări, parte a învăţământului profesional – mecanic auto, bucătar, ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie.